Advertisements
Breaking News by News-UP.gr

Εργαζόμενοι Εθνικής: «Μας απειλούν για βόμβα και δεν εκκενώνουν το κτήριο»

Απίστευτες είναι οι καταγγελίες που έφθασαν στο crashonline και αφορούν στο κτίριο της οδού Θεσσαλονίκης 125 στο Μοσχάτο, όπου στεγάζεται το τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας που απασχολεί 1.000 περίπου εργαζομένους.


Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το κτίριο δεν θα εκκενώνεται πια κατόπιν ειδοποίησης για βόμβα και ότι είναι πλέον εγκλωβισμένοι στο κτίριο σαν «τα ποντίκια στη φάκα»! Φέρονται να ενημερώθηκαν ότι τα κατόπιν εντολής σφραγισμένα πλέον παράθυρα και η πρόσφατη απαγόρευση προαυλισμού(!), καθώς και ένα μηχάνημα τύπου ανίχνευσης μετάλλων που ομοιάζει με αυτό στα αεροδρόμια θα «διασφαλίζει» ότι κανένας εκρηκτικός μηχανισμός δεν θα εισέρχεται στο κτίριο, και άρα αυτό δεν θα χρειάζεται αυτό να εκκενώνεται σε περίπτωση που υπάρχει ειδοποίηση για… βόμβα!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του crashonline, σε αυτό το κτίριο εργάζονται 1.000 άτομα περίπου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπάλληλοι-ενοικιαζόμενο προσωπικό, λίγοι υπάλληλοι της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας «EΘNODATA Α.Ε.», καθώς και υπάλληλοι της Εθνικής, προϊστάμενοι και υποδιευθυντές. Εκεί συστεγάζονται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Τραπεζικής, που απασχολεί εργαζόμενους για απώλειες καρτών, εξυπηρέτηση καρτών-δανείων, Internet/Phone Banking, εξυπηρέτηση του δικτύου της τράπεζας σε θέματα διαδικασιών και πληροφορικής, πωλήσεις (κάποτε), το τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, το κέντρο της Εθνικής Χρηματιστηριακής καθώς και η Διεύθυνση Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής, τα περιβόητα Collections με εργαζόμενους που τηλεφωνούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την τράπεζα.

Η συστέγαση της Διεύθυνσης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής έχει κάνει το κτίριο στόχο εξαγριωμένων πολιτών/πελατών της τράπεζας που μόλις μαθαίνουν τη διεύθυνση σπεύδουν να διαμαρτυρηθούν, κι ενδεχομένως γι’ αυτό η διοίκηση του κτιρίου δέχεται συχνά τηλεφωνήματα που προειδοποιούν για την ύπαρξη βόμβας στο κτίριο.

Τέτοιου είδους τηλεφωνήματα γίνονταν περίπου τρεις φορές το χρόνο. Το κτίριο με εντολή της Αστυνομίας εκκενωνόταν, απομάκρυναν υπαλλήλους, διερχόμενους και μεταφορικά μέσα σε ολόκληρο το τετράγωνο, έφερναν εκπαιδευμένους σκύλους και όλον τον εξοπλισμό για την απαραίτητη ανίχνευση/απασφάλιση βόμβας.

epistoli pros Dioikisi Ethnikis

Τώρα πλέον, όπως καταγγέλλεται, οι αρμόδιοι στη διοίκηση της τράπεζας φέρονται να προτίθενται να αγνοούν εφεξής τα τηλεφωνήματα για ύπαρξη βόμβας στα κτίρια της Τράπεζας, επειδή το μηχάνημα που φέρεται να έχει αγοραστεί και εγκατασταθεί στο κτίριο (φέρεται να μην έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία) θα διασφαλίζει ότι δεν θα εισέρχεται μέσα εκρηκτικός μηχανισμός! Ταυτόχρονα, για τον ίδιο λόγο έχει δοθεί εντολή τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και κλειδωμένα, ενώ δεν επιτρέπεται πλέον ο προαυλισμός στα διαλείμματα και οι καπνιστές θα «εξορίζονται» στην ταράτσα του 4ου ορόφου σε μία αυτοσχέδια κατασκευή 8 τ.μ. για να καπνίζουν!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του crashonline, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα από τους έντρομους εργαζόμενους, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ήδη αποσιωπήθηκε ένα τέτοιο τηλεφώνημα για βόμβα, και λογικά νιώθουν ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή αν το κτίριο δεν εκκενώνεται και δεν ελέγχεται εξονυχιστικά κατόπιν ειδοποίησης για ύπαρξη βόμβας. Επίσημη απάντηση δεν έχει υπάρξει, παρά την επίσημη επιστολή του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού (από 31-3-2014) στον κ. Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου με την οποία ζητάει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην επιστολή: «… μας καταγγέλθηκε ότι ενώ υπήρξε τηλεφωνική κλήση με απειλή για τοποθέτηση βόμβας μέσα στο κτίριο, έγινε σύσταση στον υπάλληλο που δέχθηκε την κλήση να το αποσιωπήσει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνει έλεγχος του χώρου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, οι οποίες δεν γνωρίζουμε εάν ειδοποιήθηκαν. Αντιλαμβάνεστε ότι το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Επιπλέον έχει ήδη ανακοινωθεί από προϊσταμένους ότι η Τράπεζα έχει προμηθευτεί σύστημα, με το οποίο εξουδετερώνει τις απειλές από βόμβες, χωρίς να χρειάζεται να διακοπεί η ροή της εργασίας. Ζητάμε να ενημερώσετε το Δ.Σ. του Συλλόγου (ή να διαψεύσετε επισήμως) για το εάν υπάρχει τέτοιο σύστημα, με ποιο τρόπο λειτουργεί και με ποιον τρόπο εξασφαλίζει την απουσία κινδύνου, την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των εργαζόμενων στο τηλεφωνικό κέντρο στην περίπτωση που έχει υπάρξει απειλή για βόμβα. Εάν υπάρχει, έχει ήδη εγκατασταθεί σε άλλα κτίρια, υπάρχει προηγούμενη εμπειρία και σε ποια τεχνολογία βασίζεται».

anakoinosi ergazomenon
Επιπλέον, υπάρχει φόβος για έκθεση των εργαζομένων σε αθροιστικά υψηλή ακτινοβολία αν ελέγχονται κάθε μέρα από το συγκεκριμένο μηχάνημα, ενδεχόμενο που φέρεται να βρίσκεται υπό διερεύνηση υπό διερεύνηση στα εργαστήρια του «Δημόκριτου»). Όσον αφορά τα κλειστά παράθυρα, διατυπώνονται φόβοι για εξάπλωση και επιδείνωση ασθενειών και αλλεργιογόνων καταστάσεων, καθώς οι βάρδιες είναι 24ωρες με εκατοντάδες υπαλλήλους, που πλέον φέρονται να κρατούνται «έγκλειστοι» στο κτίριο, αλλά και για πρόβλημα διαφυγής σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς. Είναι έξαλλου πρόσφατη η τραγωδία της Marfin, όπου τρεις εργαζόμενη κάηκαν ζωντανοί εξαιτίας της έλλειψης οδών διαφυγής και γενικά πλημμελούς ασφάλειας του κτιρίου.

Αληθεύουν οι καταγγελίες αυτές; Κι αν αληθεύουν, ποιος και με ποιο δικαίωμα μπορεί να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ζωή 1.000 εργαζόμενων;

Από πού αντλούν οι ιθύνοντες τη βεβαιότητα ότι ένα μηχάνημα ελέγχου στην είσοδο, έστω και υψηλών προδιαγραφών, μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα τοποθετηθεί κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός σε σημείο που να μπορεί να καταστρέψει το κτίριο και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε τέτοιο βαθμό που να μη χρειάζεται να εκκενωθεί το κτίριο και να ειδοποιηθεί η αστυνομία; Πώς τα σφραγισμένα παράθυρα και η μπλοκαρισμένη είσοδος δεν δημιουργούν επιπρόσθετους κινδύνους ασφαλείας; Σύμφωνα με ποιο νόμο, απαγορεύεται ο προαυλισμός στους εργαζομένους κατά το διάλειμμα τους; Πηγή: crashonline.gr

Advertisements
About NewsUPgr (5338 Articles)
NewsUPgr

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο - Το News-UP.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από το site μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και τέλος να είναι κατανοητά. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: