Advertisements
Breaking News by News-UP.gr

Κλίμα εξέγερσης: Φυλακές καλούν… Εξάρχεια!

Βγήκαν τα… όπλα στον αντιεξουσιαστικό χώρο με αφορμή τις φυλακές. Ελληνες αντιεξουσιαστές… τρομοκρατούν αλλοδαπούς «χαλαρούς» ομοϊδεάτες τους, με αφορμή διαφωνίες για το θέμα δυναμικής αντίδρασης στη δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.

Ηγετικά μέλη ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου επιχειρούν να δημιουργήσουν το κλίμα εξέγερσης 

Ηγετικά μέλη ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου, που στο παρελθόν έχουν απασχολήσει για καταδρομικές επιθέσεις και αφοπλισμούς αστυνομικών, επιχειρούν να δημιουργήσουν το κλίμα εξέγερσης στο εσωτερικό των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Πρόσκαιρες «αρπαγές»… διαφωνούντων, επιθέσεις με κυνηγετικά όπλα, ξυλοδαρμοί αποτελούν μέρος της επιχείρησης εκφοβισμού αλλοδαπών, προκειμένου να προτρέψουν ποινικούς ομοεθνείς τους, στη συμμετοχή γενικευμένων αντιδράσεων στο εσωτερικό των φυλακών της χώρας, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν προσφέρει το «ακαταδίωκτο» σε κάποιους αλλοδαπούς, οι οποίοι παράλληλα είχαν επιδοθεί σε εκβιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών. Οι ίδιοι αξιωματικοί δηλώνουν σχετικά: «Βλέπουν την κατάληψη της πλατείας από ‘μικρούς’ ποινικούς, τους οποίους είχαν ανεχθεί, προσβλέποντας στην… ανταπόδοση βοήθειας σε άλλους τομείς. Αυτή η ‘ανταποδοτικότητα’ δεν φαίνεται να έχει έρθει στο θέμα των φυλακών, με αποτέλεσμα το εκδικητικό πογκρόμ»…

«Πόρτα» από ποινικούς

Αιτία αυτών των επιθετικών κινήσεων, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, είναι ο διαφαινόμενος μικρός «ντόρος» εξεγέρσεων στις φυλακές, σε επίπεδο συμμετοχής και χρονικής διάρκειας, από αυτόν που πιθανόν προσδοκούσαν οι κύκλοι δημιουργίας τεχνητής έντασης.

Ο φρικτός θάνατος του 46χρονου υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου, Γιώργου Τσιρώνη, δυσχέρανε την όποια προσπάθεια μεγαλύτερης συμμετοχής. Αυτό το σκηνικό όμως φαίνεται να αλλάζει, μετά και τον βίαιο θάνατο του 42χρονου δολοφόνου Ιλία Καρέλι, πιθανότατα από την βάναυση κακοποίησή του.

Ενα από τα «σημεία» του σχεδίου ήταν η διοργάνωση και πρόκληση δυναμικών και παράλληλων εξεγέρσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των κρατουμένων δεν έχει τις «προϋποθέσεις» μεταφοράς στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, οπότε δεν φαίνονται διατεθειμένοι να… ρισκάρουν μια συμμετοχή σε κάτι που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ενδεχομένως να προσθέσει επιπλέον χρόνια εγκλεισμού.

Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, είναι να υπάρχει μία μικρής διάρκειας αντίδραση για την «τιμή των όπλων», προκειμένου να δοθεί ένα δείγμα αλληλεγγύης σε εκείνους που θα μεταφερθούν στο Ελληνικό… Αλκατράζ.

Ενα από τα «σημεία» του σχεδίου… 4 σημείων της μεγάλης απόδρασης καταδικασμένων τρομοκρατών και βαρυποινιτών ποινικών, όπως είχαν αποκαλύψει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ, ήταν η διοργάνωση και πρόκληση δυναμικών και παράλληλων εξεγέρσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Πολλά… όχι

Στην περίπτωση, που υπάρξει γενικευμένη εξέγερση σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα, υπάρχει αστυνομικό σχέδιο αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει ακόμη και το ενδεχόμενο «εισβολής» στο εσωτερικό του, προκειμένου να κατασταλεί.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, που φαίνεται να έχει λάβει τέτοιο «επαναστατικό σημείωμα», δεν αποδέχεται τον ρόλο συντονιστή εξέγερσης στις φυλακές του Αγ. Στεφάνου Πατρών, όπου κρατείται

Σημειώνεται ότι φυλακισμένοι που τοποθετούνται υψηλά στην «ιεραρχία» των φυλακών και θα μπορούσαν να συντονίσουν τέτοιου είδους εξεγέρσεις, έχουν λάβει το «σινιάλο», ωστόσο κάποιοι από αυτούς δεν φαίνονται πρόθυμοι να σηκώσουν το… λάβαρο.

Ενδεικτικά, αστυνομικές πηγές αναφέρουν, ότι ένας από αυτούς τους κρατουμένους, ο Νίκος Παλαιοκώστας, που φαίνεται να έχει λάβει τέτοιο «επαναστατικό σημείωμα», δεν αποδέχεται τον ρόλο συντονιστή εξέγερσης στις φυλακές του Αγ. Στεφάνου Πατρών, όπου κρατείται. «Ο Νίκος Παλαιοκώστας σε 4-5 χρόνια μπορεί να αποφυλακιστεί. Για ποιο λόγο να συμμετάσχει σε μία τέτοιας μορφής ενέργεια; Θα δούμε» αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και με βαρυποινίτη ποινικό, παρότι του έχει αποδοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στον «συνεταιρισμό» με μέλη των φυλακισμένων «πυρήνων».

Εξάρχεια… attack

Στο εκφοβιστικό πλαίσιο επηρεασμού φυλακισμένων αλλοδαπών ποινικών εντάσσεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η επίθεση που καταγράφηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 22 Μαρτίου, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Μία ομάδα 15-20 ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, της οποίας την επίβλεψη και καθοδήγηση, είχε από… απόσταση γνωστός αντιεξουσιαστής, που το 2005 είχε συμμετάσχει σε καταδρομική επίθεση εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, καταδίωκε μία μικρότερη ομάδα αλλοδαπών.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, είναι σε θέση να γνωρίζουν πως κάποια μέλη της επιτιθέμενης ομάδας, τουλάχιστον τέσσερα, κρατούσαν μακρύκανα όπλα

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για «απαγωγή» τους. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, είναι σε θέση να γνωρίζουν πως κάποια μέλη της επιτιθέμενης ομάδας, τουλάχιστον τέσσερα, κρατούσαν μακρύκανα όπλα, πιθανόν κυνηγετικά. Το περιστατικό διήρκεσε 15 λεπτά, από τις 22:07 έως τις 22:22, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Πέρα από την διακριτική παρουσία του γνωστού αντιεξουσιαστή, στην ομάδα «επίθεσης» συμμετείχαν 3-4 άτομα, που χαρακτηρίζονται ως «δυνατοί» στον συγκεκριμένο χώρο. Σημειώνεται πως στα σπίτια τους, είχαν γίνει έρευνες, το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου 2014, στο πλαίσιο της ασκούμενης αστυνομικής πίεσης, μετά τη φυγή του «Μανώλη της 17Ν», Χριστόδουλου Ξηρού. Σε δύο από αυτούς είχαν βρεθεί πυροβόλα όπλα χειρός.

Οι καταδιωκόμενοι φαίνεται να έχουν παράλληλη «συνεργασία», με ομάδα αλλοδαπών που ασχολείται με την διακίνηση ναρκωτικών και «προστασία» καταστημάτων της πλατείας Εξαρχείων και του λόφου Στρέφη. Αυτή η «επέκταση», μπορεί να αποτέλεσε την αφορμή της επίθεσης εναντίον τους, δεν είναι όμως η αποκλειστική αιτία, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει πολλές «προστριβές» ανάμεσα σε ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, με αφορμή τη διαφωνία που έχουν εκφράσει αλλοδαποί, αυτών των παράλληλων «ασχολιών», για την δυναμική αντίδραση στο εσωτερικό των φυλακών, υποκινούμενη… εξωτερικά.

«Οι Ελληνες αντιεξουσιαστές ζητούν από τους αλλοδαπούς να κινητοποιήσουν εντός των φυλακών, τους ποινικούς ομοεθνείς τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στον ξεσηκωμό των αντιδράσεων κατασκευής των φυλακών τύπου Γ στο Δομοκό» υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

«Επιχείρηση εκκαθάρισης»

Με ένα ανυπόγραφο κείμενο στον διαδικτυακό τόπο indymedia, μία άγνωστη ομάδα αναλαμβάνει την ευθύνη της ενέργειας «διωγμού» μελών συμμοριών και μαφίας.

 Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την ιστορική περιοχή των Εξαρχείων έρμαιο στις κάθε λογής μαφίες και συμμορίες

«Το Σάββατο 22 Μάρτη στις 22.00 σύντροφοι του αναρχικού χώρου πραγματοποιήσαμε μια πολιτική παρέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων με ένα σαφέστατο μήνυμα και πολλαπλούς αποδέχτες.  Από εδώ και στο εξής δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε εχθρική συμπεριφορά απέναντι στον πολιτικοποιημένο κόσμο της περιοχής, τους κατοίκους της, τους κινηματικούς χώρους και τα στέκια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την ιστορική περιοχή των Εξαρχείων έρμαιο στις κάθε λογής μαφίες και συμμορίες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε απαθείς προκλήσεις και εχθρικές συμπεριφορές απέναντι σε άτομα ή χώρους του κινήματος και κατοίκους των Εξαρχείων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανώνυμο κείμενο που καταλήγει: «Τα Εξάρχεια ανήκουν στους αγωνιζόμενους και όχι στις μαφίες και τους ένστολους κρατικούς προστάτες τους». Πηγή: thetoc.gr

Advertisements
About NewsUPgr (5338 Articles)
NewsUPgr

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο - Το News-UP.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από το site μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και τέλος να είναι κατανοητά. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: