Advertisements
Breaking News by News-UP.gr

Οι αντάρτες βουλευτές που έγιναν αρνάκια: Ο Σαμαράς έδωσε λύση για το γάλα

Με μία «φρέσκια» πρόταση στη ρύθμιση για το γάλα, η οποία ουσιαστικά ήταν αναδιατυπωμένη διαφορετικά, η κυβέρνηση φαίνεται πως κατάφερε να πείσει τους γαλάζιους και πράσινους βουλευτές που απειλούσαν με αντάρτικο στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου της Κυριακής.

Ουσιαστικά η απελευθέρωση στη διάρκεια ζωή του γάλακτος δεν αλλάζει, αφού η μόνη διαφοροποίηση είναι στην ονομασία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης για το οποίο, όμως, εξ αρχής δεν υπήρχε θέμα.

Ετσι οι εξαγριωμένοι, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και μετά από συνεχείς παρουσίες σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα, όπου τόνιζαν με κάθε τρόπο πως αν δεν αποσυρθεί η διάταξη θα καταψηφίσουν, τώρα κάνουν πίσω, ρίχνουν τους τόνους των αντιδράσεων, αφού όπως φαίνεται η νέα διατύπωση της ρύθμισης για το γάλα τους βρίσκει σύμφωνους.

Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν έδειχναν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις δηλώσεις περί παραιτήσεων και καταψήφισης του νομοσχεδίου και πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν πως όλοι βουλευτές θα πεισθούν και θα υπερψηφίσουν.

Εκαναν πίσω οι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ

Η τελική προσπάθεια προσέγγισης των βουλευτών πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος καθημερινά αντιδρούσε εντονότατα, ο Μιχάλης Κασσής, ο οποίος ανέφερε πως θα καταψηφίσει και πως αν το διαγράψουν από το ΠΑΣΟΚ θα του κάνουν χάρη και όχι κακό, αλλά και ο Νίκος Σηφουνάκης. Ο κ.Τσαυτάρης συζήτησε το πώς θα εκτονωθεί η κρίση και πώς μπορεί να διαμορφωθεί η όποια σχετική διάταξη, για να περάσει από τη Βουλή.

Συνάντηση Χατζηδάκη – γαλάζιων βουλευτών για να λήξει το αντάρτικο

Στις επόμενες ώρες αναμένεται συνάντηση κυβερνητικών βουλευτών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, μετά την οποία εκτιμάται ότι θα λήξει και επισημως ο συναγερμός που κήρυξαν οι διαφωνούντες εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος -πρώτος εκ των ανταρτών της ΝΔ-, ο οποίος αν και υφυπουργός δεν κλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του «κατ΄ αρχήν θετική» την αναδιαμόρφωση της συμφωνίας, αν και έδειξε να επιμένει στην άποψη ότι «το γάλα ημέρας αποκτά νόημα εάν έχει διάρκεια ζωής έως πέντε ημέρες».

Ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξουν παραφωνίες ούτε στη ΝΔ, μετά και το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης του κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων «Οι βουλευτές μας είναι υπεύθυνοι, το ξέρουν και το έχουν αποδείξει».

Η δήλωση Σαμαρά

Οι βουλευτές μας είναι υπεύθυνοι, το ξέρουν και το έχουν αποδείξει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα εν όψει της ψήφισης, την Κυριακή, του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα.

Μετά από επτά μήνες διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία συμφωνία που κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Πρώτα απ’ όλα αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας. Μετά δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Τελείωσε αυτό. Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει.

Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει.

Βενιζέλος: Θα γίνει το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία

«Όλα είναι υπό έλεγχο. Θα γίνει το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία» διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση για το γάλα -Ποιες είναι οι κατηγορίες που δημιουργούνται

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά δημιουργούνται δύο βασικές κατηγορίες γάλακτος:

1. Η πρώτη είναι το «παστεριωμένο γάλα» και θα έχει δύο υποκατηγορίες.

α. Σε αυτή θα εντάσσονται πλέον όλα τα γάλατα που σήμερα ουσιαστικά ονομάζουμε «φρέσκα» με διάρκεια ζωής που θα την καθορίζει με ευθύνη της η γαλακτοβιομηχανία ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Πρακτικά δηλαδή θα έχουμε λ.χ γάλα πέντε, επτά ή έως και 11 ημερών που είναι η ανώτατη διάρκεια ζωής με βάση τη σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία παστερίωσης στην Ελλάδα.

β. Υποκατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος θα είναι και το «γάλα ημέρας» με υποχρέωση συλλογής, παστερίωσης και διάθεσης εντός 24 ωρών, και διάρκεια ζωής στο ράφι (ψυγείο) 2 ημέρες. Αυτή είναι και η αρχική πρόταση του ΥΠΑΝ που συμφωνήθηκε με την τρόικα και πρόκειται για το γάλα που προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες τοπικών αγορών για ελληνικό γάλα, αφού στο περιθώριο των δύο ημερών δεν προλαβαίνει να διακινηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλος και οι κτηνοτρόφοι, ζητούσαν το γάλα ημέρας να έχει διάρκεια ζωής πέντε ημερών, αλλά η πρόταση δεν «πέρασε».

2. Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας», το σημερινό δηλαδή γάλα υψηλής παστερίωσης το οποίο μετονομάζεται μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, ώστε να μην δίνεται η αίσθηση στον καταναλωτή πως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας σε σχέση με το (χαμηλής) παστερίωσης γάλα.

Μια σημαντική αλλαγή που εξυπηρετεί καθαρά εμπορικούς σκοπούς είναι ότι οι συσκευασίες θα φέρουν πλέον σε ευκρινές σημείο τις μέρες διάρκειας των προϊόντων (π.χ γάλα 2 ημερών, γάλα 5 ή 10 ημερών κλπ), και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, μόνο την ημερομηνία παραγωγής και ημερομηνία λήξης.

Advertisements
About NewsUPgr (5338 Articles)
NewsUPgr

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο - Το News-UP.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από το site μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και τέλος να είναι κατανοητά. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: