Advertisements
Breaking News by News-UP.gr

Αποφυλάκιση για όσους βοηθούν στη σύλληψη τρομοκρατών και «φωτογραφική» διάταξη για Ξηρό – Μαζιώτη – Ρούπα

Τις περιπτώσεις Χριστόδουλου Ξηρού, Νίκου Μαζίωτη και Πόλας Ρούπα «φωτογραφίζει» διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται ειδικό καθεστώς, ακόμη και προσωρινή αποφυλάκιση, για όσους κρατούμενους βοηθούν «στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, την πρόληψη διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας ή την ανακάλυψη και σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας».

Συγκεκριμένα, ελεύθερος αφήνεται όποιος έχει συλληφθεί για οποιασδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός από τρομοκρατικές ενέργειες) και δώσει πληροφορίες για την αποκάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατική οργάνωσης. Όσοι πάλι είναι υπόδικοι για συμμετοχή σε οποιασδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός από συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση) αναστέλλεται η σε βάρος τους ποινική δίωξη και αποφυλακίζονται, εάν πριν από την αμετάκλητη καταδίκη τους, «με δική τους πρωτοβουλία» συντέλεσαν με παροχή πληροφοριών στην ανακάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης ή στην ανακάλυψη και σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας.

Σε περίπτωση όμως, κατά την οποία μετά την αποφυλάκισή δεν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δόθηκαν, ανακαλείται η αναστολή της ποινής και διατάσσεται και πάλι η φυλάκιση.

Με το ν/σ παρατείνεται εξάλλου από τα 16 στα 20 έτη, ο χρόνος για την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα για τους εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών να φέρουν τον οπλισμό τους και εκτός υπηρεσίας, όπως και να κατέχουν και ιδιωτικό ατομικό οπλισμό.

Τέλος, με το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται η αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινή μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το μισό της ποινής τους. Και σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ληστεία.

Βουλευτές

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη στο άρθρο 43 ότι η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή ή ευρωβουλευτή εν ενεργεία στο ακροατήριο δικαστηρίου, επιφέρει αμέσως την αναστολή των βουλευτικών ατελειών και προνομίων και η αμετάκλητη καταδίκη βουλευτή συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων.

Συγκεκριμένα, τα αδικήματα που επιφέρουν αναστολή των βουλευτικών ατελειών είναι: Κλοπή απάτη, υπεξαίρεση κοινή ή στην υπηρεσία, εκβίαση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία και ψευδή ανώμοτι κατάθεση, παραπλάνηση σε ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση, απιστία δικηγόρου, απιστία περί την υπηρεσία, δωροδοκία, καταπίεση, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών.

Και φυλακές υψίστης ασφαλείας

Όσον αφορά τη λειτουργία – για πρώτη φορά στην Ελλάδα- φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ στο Δομοκό, προβλέπεται ότι εκεί θα φιλοξενούνται κρατούμενοι και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.

Οι κατάδικοι ή υπόδικοι των φυλακών τύπου Γ΄ θα παραμένουν υποχρεωτικά για 10 χρόνια στις φυλακές αυτές χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας και η κράτησή τους εκεί θα επανεξετάζεται κάθε δυο χρόνια, ενώ θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και η διά ζώσης επικοινωνία των κρατουμένων στις φυλακές τύπου Γ΄ με τους συγγενείς τους.

Σύμφωνα τέλος με διάταξη του νομοσχεδίου, θέσεις διευθυντών φυλακών μπορούν να καταλάβουν και συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί από τον βαθμό του εφέτη και αντεισαγγελέα εφετών και άνω, όπως και συνταξιούχοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας από τον βαθμό του ταξίαρχου ε.α. και πάνω.

Advertisements
About NewsUPgr (5338 Articles)
NewsUPgr

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο - Το News-UP.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από το site μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και τέλος να είναι κατανοητά. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: